skip to Main Content
936 352 575 promocio.economica@castelldefels.org

Joves en Pràctiques (2): José Luis López, vocació social en l’àmbit de l’administració local

El Programa d’Experiències Professionals JENP (Joves En Pràctiques) té per objectiu millorar l’ocupabilitat dels joves d’entre 18 i 29 anys amb estudis universitaris, de cicles formatius o certificats de professionalitat. Com? Subvencionant contractes de sis mesos per part d’ajuntaments, consells comarcals o entitats municipals a través del Servei d’Ocupació de Catalunya.

Per a descobrir en profunditat en què consisteix el programa i què aporta als i les beneficiàries, estem coneixent els casos de tres joves que just acaben de finalitzar els seus contractes amb l’Ajuntament de Castelldefels. Avui ens apropem a la història de José Luis López, actor i integrador social.

José Luis López – 28 anys – Grau en Integració Social

Després de realitzar la selectivitat, José Luis no va tenir clar per quina carrera decantar-se. És per això que va començar a formar-se en la seva vertadera passió: la interpretació. Va estudiar dos cursos regulars i un màster a l’Escola de Teatre – La Bobina, de Barcelona. La part d’investigació i empatia de l’actor vers el personatge el van captivar, un vessant més humanístic dels estudis d’actor que el van encaminar cap al món social.

Tant en el camp de la interpretació com en el de la integració social, la clau és saber empatitzar, bé sigui amb un personatge fictici o amb una persona real.

Va ser llavors quan va realitzar el grau superior en Integració Social, descobrint una realitat que desconeixia, on l’ajuda a les persones més necessitades el va omplir personalment i professionalment. Des d’aleshores va voler compaginar la carrera d’actor amb la de treballador social. “L’essència de tots dos àmbits és saber empatitzar, sigui amb un personatge fictici o amb una persona real. Entendre les seves debilitats i fortaleses, pors i esperances… Són dos camps que es retroalimenten“. Finalitzat el grau, va poder treballar per l’Associació Educativa Integral del Raval amb grups de nens i nenes de 7-8 anys de famílies desestructurades i en situació de vulnerabilitat. Després també va treballar al Restaurant Solidari Imperfect, de Castelldefels, que ofereix una primera experiència laboral a persones en risc d’exclusió social.

Però en José Luis volia fer un gir a la seva trajectòria professional, per això va ampliar la seva recerca de feina a l’àmbit municipal. Navegant per la borsa de treball de La Guaita, va trobar una oferta com a tècnic del Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Castelldefels, emmarcada dins del programa JENP. “Aquesta feina suposava quelcom diferent del que havia fet fins ara, sortir de la meva zona de confort. Per això m’hi vaig apuntar“.

Labor multidisciplinària aplicada a l’àmbit social

Des del Centre Cívic de Vista Alegre, José Luis s’ha encarregat de la divulgació informativa, l’assessorament i la resolució de dubtes sobre la tramitació del certificat digital de persona jurídica, per a associacions i entitats sense ànim de lucre. També ha gestionat la digitalització dels estatuts emmagatzemats en l’arxiu públic del Consistori. “Tot i tenir assignades aquestes tasques, contínuament en sorgien d’altres noves que m’han permès aprendre molt més del que preveia, fent que cada setmana fos una petita aventura“.

Treballar per a l’administració pública t’ajuda a conèixer com funciona la ciutat en què vius des d’una nova dimensió, i acabes empatitzant.

Una d’aquestes noves tasques va sorgir en l’última etapa, coincidint amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna. I és llavors quan es va poder retrobar amb la seva vocació com a integrador social. I és que les darreres setmanes, José Luis s’ha dedicat a gestionar amb associacions i entitats sense ànim de lucre l’oferiment de serveis d’oci als refugiats ucraïnesos que arribaven a Castelldefels. “Aquestes persones venen marcades per una situació tràgica i molt cruenta que els ha empès a abandonar les seves llars. Tenen dret a poder desconnectar dels horrors de la guerra, sobretot els més petits“.

Amb tot, José Luis valora molt positivament la seva experiència amb el programa JENP pel caràcter multidisciplinari de la seva feina, que ha enriquit el seu dia a dia, i per poder aportar el seu granet de sorra a alguns departaments de l’Ajuntament. “Poder treballar per a l’administració pública t’ajuda a conèixer com funciona la ciutat en què vius des d’una nova dimensió, per exemple, pel que fa a la tramitació de documents i a la gestió dels recursos públics“.

Però també per què el JENP li ha permès retrobar-se amb el seu vessant com a treballador social. “És un àmbit laboral que abasteix infinitat de serveis que involucren a infinitat de col·lectius. Les possibilitats professionals són inacabables, i més amb els temps que corren, per això em pot donar la possibilitat de créixer constantment“. Gràcies al JENP, el camí de José Luis torna a estar enfocat a complir amb el seu somni: compaginar la carrera d’actor amb la d’integrador social. Dues passions que es retroalimenten entre si.

+ Si vols informar-te sobre pròximes convocatòries del JENP:

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

Back To Top
X